Kvinna utövar position i gravidyogaGravid kvinna i yogaposeGravid kvinna ligger på kuddar

Gravidyoga och profylax 2023 : nästa kurs startar 25/10

Kursen är på 6 ggr och är förlagd till onsdagar gravidyoga och söndagar profylax. Pris 1990:- 

Om du bara vill delta i gravidyoga kan du gå 6 ggr onsd. kl 18.00 med start 25/10. Pris 1500:-. Häri ingår också visst materialet som man får på profylaxen.

Du och partner kan utnyttja er friskvårdsersättning, även dela kostnaden mellan er.  Meddela oss bara i god tid 🙂 

Yogapassen är 80 min, profylax med anhörig ca 2 tim / gång

  • Jag rekommenderar att du är i vecka 20 eller senare i graviditeten för att delta i gravidyoga.
  • Gravidyoga/ profylax är  6  gånger varav 2 gånger viks åt profylax-pass. Profylaxen sker på söndagar kl 17.00 den 4.e  och den 6:e gången och då är partner/närstående välkommen att närvara. Profylaxpasset är ca 2 tim/ gång.

I gravidyoga använder vi anpassade yogaövningar, andning och avslappning för att öppna och stärka kroppen. Vi tränar också på att släppa taget om oro och idéer om hur saker ”borde vara”. Genom meditation knyter du an till bebisen i magen och vilar i medveten närvaro. Här kan du njuta av din graviditet och förbereda både kropp och sinne inför förlossning.

Profylax-delen är till för att ge dig/er hjälpande tekniker inför förlossningen. Vi fokuserar på vad ni kan göra själva, hur ni kan träna och tänka. Det är positivt att en partner eller anhörig kan känna sig trygg och förstå den viktiga rollen i att vara ett stöd under förlossningen.

Som partner eller anhörig lär du känna de olika händelserna under förlossningen och får med dig redskap som kan underlätta mycket för den gravida. Detta leder också till att ni tillsammans kan få en så bra upplevelse som möjligt av förlossningen.

  • Förlossningsförloppet – Vad händer i kroppen och vad man kan känna?
  • Andning – Varför är andningen så viktig och hur ska man andas?
  • Avslappning – Varför ska man vara avslappnad? Hur ska man klara av att slappna av när man upplever smärta
  • Mental förberedelse –  Hur kan man stärka sig själv inför förlossningen?
  • Rösten – Vad har rösten med födandet att göra?
  • Tanken – Kan det man tänker påverka förlossningen?
  • Smärthantering – Varför gör det ont? Hur kan man bygga upp smärttröskeln?
  • Förlossningsställningar – Vilka ställningar och rörelser är bra?
  • Massage och beröring – Vilken nytta gör massage? Hur kan man massera och när?

Här kan du läsa om priser och schema.

Yogalärare

Jag som leder passen heter Anne Lötjönen Sund och är doulautbildad* yogalärare. Jag har lång  erfarenhet av att undervisa i gravidyoga och har samarbetat med förlossningspedagog och barnmorska för att utveckla denna kurs.

* En doula är utbildad i att stödja och informera den gravida kvinnan och hennes närstående under graviditeten och förlossningen – en  förlossningscoach.  Doulan har inget medicinskt ansvar.

Tre röster om gravidyoga

Mamma

Det är så bra att ha något att fokusera på och jag hade mycket hjälp av andningen och avslappningen som jag lärde mig under gravidyogan. Tror inte att jag hade vågat följa med  i värkarbetet på samma sätt utan detta. Ett fint alternativ/komplement till annan smärtlindring.

Pappa

I takt med kursen sjönk nervositeten undan och jag fick självförtroende. Det här kommer jag att fixa !  Informationen om förlossningens olika skeden gjorde det lättare att följa med och slappna av i det som skedde. Känslan av att vara delaktig och ett team med mamman blev så stark. Ett minne för hela livet!

Barnmorska

Par som kommer in väl förberedda har ofta en större trygghet och kan lättare slappna av. Har mindre behov av smärtlindring och litar mer på sig själva. Paret vet vad som ska hända och har något att samarbeta kring. De blir lite som i en bubbla och jag rollen som lyhörd observatör. Stör inte men kliver in vid behov.  De som tror på och tar tillvara sin egen kraft och förmåga att föda, växer av den insikten.